Hero

Wmo

Bij de inkoop van Wmo gaat het om hulp en ondersteuning die gericht is op huishoudelijke ondersteuning, begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf. 

Wat valt onder de inkoop van Wmo?
Niet alle hulp en ondersteuning valt onder de nieuwe Wmo-inkoop. Zo zijn op 1 januari 2024 al nieuwe contracten voor de onafhankelijke cliëntondersteuning en Sociaal Medische Advisering ingegaan.

Wat valt niet onder de inkoop van Wmo?
Daarnaast vallen de volgende onderdelen van de Wmo buiten de scope van de deze inkoop:

  • Beschermd wonen
  • Maatschappelijke Opvang
  • Doelgroepenvervoer
  • Inloopvoorziening GGZ
  • Hulpmiddelen
  • Trapliften
  • Woningaanpassingen

De inkoop van Beschermd Wonen, inloopvoorziening GGZ en Maatschappelijke Opvang betreft een parallel traject, dat wordt uitgevoerd door de gemeente Hoorn.

Waar willen we naartoe?

De Westfriese gemeenten hebben de ambitie om met minder zorgaanbieders een dekkend zorglandschap te realiseren. Dit geeft ruimte voor partnerschap tussen zorgaanbieders en de regio Westfriesland. Daarnaast is de ambitie om de vrij toegankelijke voorzieningen in het voorveld (sociale basis) verder te ontwikkelen.

Hoe kopen we in?

De gemeenten hebben als inkoopprocedure gekozen voor een zogenaamde SAS-procedure. Waarbij SAS staat voor: Sociale & Andere Specifieke diensten. Anders gezegd: de inkoop van Wmo is een aanbestedingsprocedure. Deze procedure past het best bij de omvang en aard van de dienstverlening en bij het huidige zorglandschap. Om in aanmerking te komen voor een nieuwe overeenkomst, moeten Wmo-aanbieders voldoen aan gunningscriteria. De best scorende aanbieders op deze criteria krijgen uiteindelijk gegund.

Looptijd nieuwe overeenkomst

De nieuwe overeenkomst gaat in op 1 januari 2025 en eindigt op 31 december 2028. Na deze 4 jaar kunnen de gemeenten de overeenkomst 2 keer verlengen met steeds 2 jaar. De maximale looptijd komt hiermee uit op 8 jaar.