Hero

Jeugdhulp met verblijf (segment V)

Jeugdhulp met verblijf is een nieuwe overeenkomst binnen het jeugdhulplandschap van de regio Westfriesland. Onder segment V vallen alle vormen van jeugdhulp met verblijf. Vaak is er een combinatie met hulp of ondersteuning vanuit de (hoog) specialistische jeugdhulp. Je kunt dus zeggen dat jeugdhulp met verblijf precies tussen de segmenten B (specialistische jeugdhulp) en C (hoog specialistische jeugdhulp) in valt.

Voor wie is deze jeugdhulp met verblijf?

Bij deze hulp gaat het vaak om jeugdigen met complexe, eigen problematiek. Vaak in combinatie met ouders die zich ernstig onmachtig voelen in het ouderschap. Vaak is ook sprake van complexe (eigen) problematiek bij (een van) de ouders. De jeugdige kan (tijdelijk) niet meer bij het eigen gezin wonen en is kortdurend of voor langere tijd aangewezen op een vorm van 24-uurs verblijf. 

Wat valt onder jeugdhulp met verblijf?

  • Residentieel verblijf zonder behandeling
  • Residentieel verblijf met behandeling
  • Pleegzorg
  • Respijtzorg
  • Crisisverblijf (noodbed en crisisbed)

Hoe is het nu geregeld?

Op dit moment is verblijf nog een component van de overeenkomst voor de specialistische jeugdhulp (segment B). Pleegzorg is daarnaast ondergebracht in een losse overeenkomst. Met de nieuwe inkoop van 2025 verandert dit: verblijf en pleegzorg worden onderdeel van het nieuwe segment V. 

Waar willen we naartoe?

Verschillende landelijke en (boven)regionale ontwikkelingen zetten in op de afbouw van jeugdhulp met verblijf. Denk aan de afbouw van JeugdzorgPlus, 'Een thuis voor Noordje' en de Houtskoolschets Westfriesland. In onze regio en ook bovenregionaal lopen diverse initiatieven om alternatieve zorgvormen te realiseren. Van kleinschaligere woonvoorzieningen tot alternatieve intensieve ambulante hulp voor in de thuissituatie. Om zo uithuisplaatsing of doorplaatsing te voorkomen. Bij uithuisplaatsing gaat de voorkeur altijd uit naar plaatsing in het netwerk van de jeugdige of in een gezinsgerichte verblijfsvorm, zoals pleegzorg.

Hoe kopen we in?

Voor de inkoop van jeugdhulp met verblijf is gekozen voor de Open House procedure. Deze procedure past het best bij de omvang en aard van deze hulp en de karakteristieken van het zorglandschap. Iedere jeugdhulpaanbieder die voldoet aan de gestelde eisen, komt in aanmerking voor een overeenkomst met de Westfriese gemeenten.

Looptijd nieuwe overeenkomst

De nieuwe overeenkomst gaat in op 1 juli 2025 en eindigt op 31 december 2027. Daarna kunnen de Westfriese gemeenten de overeenkomst 5 keer verlengen met steeds 1 jaar. De totale looptijd is dus 8 jaar.