Nieuwsbericht

Terugkoppelsessie kostprijsonderzoek

Geplaatst op 21 februari 2024

Ter voorbereiding op de komende inkoop van jeugdhulp en Wmo vindt een kostprijsonderzoek plaats. Via marktconsultaties koppelt KPMG de resultaten terug.

Reële tarieven 

Het kostprijsonderzoek is van belang om te komen tot onderbouwde, marktconforme en reële tarieven voor 2025. De tarieven moeten aanvaardbaar zijn voor zowel zorgaanbieders als gemeenten. Deze tarieven dienen tegelijkertijd te voldoen aan de Algemene Maatregel van Bestuur reële prijs (AMvB). Het doel van het onderzoek is inzicht te verkrijgen in de kosten die zorgaanbieders maken voor de geleverde zorg. Dit kostprijsonderzoek levert de financiële bouwstenen (uurtarieven, prijs per dagdeel etc.) op voor de nieuwe producten / arrangementen. 

Informatie verzamelen

De eerste stap van het onderzoek was het ophalen van informatie bij zorgaanbieders. Hiervoor hebben zorgaanbieders een uitgebreid format ingevuld. De verkregen data heeft KPMG geanonimiseerd verwerkt in een eindrapportage. De data geven de gemeenten inzicht in de kosten per product en de opbouw van deze kosten naar verschillende kostencategorieën. 

Goede respons

In totaal heeft 68% van de gecontracteerde aanbieders van specialistische jeugdhulp (segment B) deelgenomen aan deze fase van het kostprijsonderzoek. Vanuit de hoog specialistische jeugdhulp (segment C) heeft 70% van de zorgaanbieders meegedaan. Aan het kostprijsonderzoek voor de Wmo heeft 47% van de gecontracteerde Wmo-aanbieders deelgenomen.

1e Terugkoppeling van de resultaten

Om zorgaanbieders mee te nemen in de uitkomsten van het onderzoek, heeft KPMG op 4 december 2023 inzage in de resultaten gegeven. Dit gebeurde tijdens een terugkoppelsessie Wmo en een sessie voor jeugdhulp.

Sessie voor jeugdhulp

Naast de terugkoppeling van de resultaten bood de bijeenkomst ruimte voor vragen. Zo legde onderzoeksbureau KPMG uit dat in de kostprijsberekening met verschillende actuele ontwikkelingen rekening wordt gehouden. Zoals de coronapandemie, aangezien 2022 het basisjaar is voor het onderzoek. Maar ook de recente cao-wijzigingen en bijvoorbeeld de krapte op de arbeidsmarkt. Bij de interpretatie wordt daarnaast rekening gehouden met het gegeven dat er grote, middelgrote en kleine zorgaanbieders zijn. Om tot goede duiding en interpretatie te komen, kijken de onderzoekers ook naar tarieven in andere regio’s.

Sessie voor Wmo

Bij de Wmo-sessie werd de toelichting op de resultaten ook gecombineerd met beantwoording van vragen. Zo werd gevraagd of de nieuwe cao-afspraken zijn opgenomen in het onderzoek (wat het geval is) en kwam de duiding van het onderzoek aan de orde. Het onderzoeksbureau benadrukte daarnaast dat huishoudelijke ondersteuning geen onderdeel uitmaakt van dit kostprijsonderzoek. Deze uitvraag heeft separaat plaatsgevonden.

Volgende ronde marktconsultaties

Het kostprijsonderzoek is nog niet afgrond. Op dit moment vinden nog zogenaamde ‘sanity checks’ plaats. Oftewel checks om meer duiding te geven aan de resultaten. Daaruit volgt een advies vanuit onderzoeksbureau KPMG over de kostprijs van de bouwstenen, waarna de regio de productstructuur kan opbouwen. Dit wordt gevolgd door een voorstel over de tariefbepaling bij de productstructuur. Tijdens de volgende marktconsultatie krijgen zorgaanbieders de uitkomsten van deze stappen voorgelegd. 

De bijeenkomst voor Wmo-aanbieders is dinsdag 5 maart van 10.00 tot 12.00 uur. De datum van de marktconsultatie voor jeugdhulpaanbieders wordt nog bepaald en komt onder meer op deze website. Uiteraard ontvangen gecontracteerde zorgaanbieders voor deze bijeenkomsten een uitnodiging.

Bericht geplaatst in: Wmo, Jeugdhulp B, C